Share |

Selkäsairaudet

Selkäkipujen tarkkaa syytä ei aina saada selville. Usein selkäkipu johtuu pienestä kudosvauriosta selkärankaa ympäröivissä pehmytkudoksissa. Niitä ovat esimerkiksi välilevyn, lihaksen tai nivelsiteen venähtymät. Joskus välilevyyn syntyy repeämä, joka voi edetä välilevytyräksi.

Kehoomme tulee ikääntyessä normaaleja muutoksia. Myös välilevyt muuttuvat ikääntyessään. Ne kuivuvat, madaltuvat ja nikamat lähenevät toisiaan. Luonto tekee luisia nokkaumia nikamiin hitsatakseen selkää vakaammaksi. Hyvin raskas työ, vähäinen liikunta, huonot työasennot, selän tapaturmat, ylipaino ja tupakointi nopeuttavat välilevyjen ikääntymistä.

Selän pehmytkudosten venähtymät

Äkillinen hallitsematon selän liike voi aiheuttaa venähdyksen selän kudoksissa. Venähtymä ärsyttää välilevyn uloimmissa säikeissä, nivelsiteissä tai lihaksissa sijaitsevia kipuhermopäätteitä. Kansankielessä tällaista venähtymää sanotaan usein noidannuoleksi.

Välilevyn pullistuma

Välilevyn ikääntyessä se menettää nestepitoisuuttaan ja joustavuuttaan. Säiemäisen renkaan osittain repeytyessä välilevyn sisällä oleva hyytelömäinen massa tunkeutuu taaksepäin repeytymään aiheuttaen sinne paineen nousua ja kipua.

Välilevytyrä

Välilevyn pullistuessa taaksepäin se liikkuu kohti säierustoisen renkaan ulkosäikeitä. Renkaan täydellisessä repeytymisessä pehmeä hyytelömassa pursuaa ulos, jolloin hermojuuri ärtyy.

Selän pikkunivelistä aiheutuva kipu

Välilevyjen madaltuessa selkärangan pikkunivelet lähenevät toisiaan, niihin ja nikamien reunoihin kehittyy selkää vakauttavia ja suojaavia luisia nokkaumia. Joskus nivelen ympäristöön kehittyy tulehdusta muistuttava tila, joka aiheuttaa kipua ja hermojuuren ärtymistä.

Nikamien epävakaisuus eli instabiilius

Välilevyn madaltuessa nikamat voivat hieman liukua eteen tai taaksepäin aiheuttaen nikamien välille liiallista liikkumista. Se venyttää välilevyn säikeitä, mikä voi aiheuttaa kipua.

Nikamakaaren valenivel

Toistuvat kasvuaikana tapahtuvat voimakkaat selän yliojennusliikkeet ja – asennot aiheuttavat nikamien siirtymistä. Nikaman kaariosa voi sellaisesta rasituksesta murtua, mikäli kaari on synnynnäisesti pidentynyt ja heikko. Nikamien välinen siirtymä venyttää välilevyä ja hermojuuri voi ärtyä aiheuttaen selkäkipua ja joskus myös alaraajaan säteilevän kivun. Useimmiten nikamakaaren valenivel aiheuttaa oireita juuri kasvuiässä. Aikuisilla valenivel on usein oireeton, mutta mikäli oireita on, ne johtuvat yleensä välilevyperäisistä syistä.

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi

Spinaalistenoosilla tarkoitetaan selkärangan keskellä sijaitsevan kanavan tai yksittäisten nikamien välissä olevien hermojuuriaukkojen ahtautumista. Ahtauma voi johtua itse nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeumamuutoksista, kanavan takaseinämässä kulkevan nivelsiteen poimuuntumisesta, nikamarappeumasta tai viereisten nikamien välisestä poikkeuksellisesta liikkuvuudesta. Kanava voi olla ahdas myös synnynnäisesti. Ahtauma voi olla paikallinen tai laajemmalla alueella. Selkäydinkanavan ahtaumasta johtuva lisääntynyt paine kanavan sisällä puristaa verisuonia, vaikeuttaa hermojuurten hapensaantia ja aiheuttaa kipuja ja muita oireita. Yleisin oire on alaselässä tuntuva kipu, joka säteilee pakaroihin ja reisien takapinnoille, joskus jopa pohkeisiin saakka. Erityisesti kivut ilmaantuvat kävellessä, varsinkin alamäessä tai portaita laskeutuessa. Oireet pakottavat pysähtymään ja etukumara-asentoon joko istumaan tai käsillä reisiin nojaamaan. Näin olo helpottuu, koska selkäydinkanava väljenee. Oireet voivat ilmetä myös selällään maatessa. Silloin auttaa polvien tukeminen tyynyllä pieneen koukkuasentoon, samoin kylkimakuuasento. Selän taakse taivutus useimmiten pahentaa oireita selvästi, koska silloin selkäydinkanava ahtautuu. Spinaalistenoosi on ikääntyvien ihmisten sairaus. Leikkaushoidon vaikuttavuutta keskivaikeassa spinaalistenoosissa selvittäneessä suomalaistutkimuksessa potilaiden keski-ikä oli 62 vuotta. Leikkaushoito vähensi potilaiden kipua ja paransi heidän toimintakykyään.

Scheuermannin tauti

Scheuermannin tauti on nikamien kasvuhäiriö, joka voi johtaa kumaraselkäisyyteen. Vaikka sairaus on kasvuiän aikana kivulias, se on rintarangan alueella valtaosin hyvänlaatuinen. Lannerangan alueella sairaus johtaa oikenemiseen.
Scheuermannin tauti voidaan lääkärintarkastuksessa todeta eteentaivutustestissä, jolloin rintarangan kyfoosi on jyrkkä (köyry) eikä oikene kunnolla taakse taivutuksessakaan. Diagnoosi varmistetaan röntgentutkimuksella, jossa rintarangan alueella tulee kolmen nikamasolmun olla yli 5 astetta kiilamainen. Lannerangan alueella diagnostiseksi kriteeriksi riittävät yhden nikaman vastaavat muutokset.
Hoitona on estää kyfoosin paheneminen, mitä voidaan tukea selän, etenkin yläselän ojennusharjoituksilla. Kireitä lihaksia (usein rintalihakset ja reiden takaosan lihakset) vastaavasti venytetään. Aikuisiällä hoito on oireenmukaista.

lähde: http://www.selkaliitto.fi/selkasairaudet/89