Share |

Kotilääkäri 4 / 2000  

  

Jäsenkorjaus auttaa selkävaivoissa

img_0466.jpg

 


Moni selkävaivainen on lähtenyt jäsekorjauskäsittelystä huomattavasti vetreämpänä. Hoidon teho on nyt todistettu lääketieteellisesti.

 

tarkastelua.jpg

Jäsenkorjauksen vaikuttavuutta ja taloudellisuutta on väitöskirjatyössään tutkinut kaustislainen työterveyslääkäri Heikki Hemmilä. Aihe kiinnosti häntä erityisesti siksi, että selkäsairaudet ovat mielenterveys- ja sydänsairauksien ohella tärkeimpiä työkyvyttömyyden aiheuttajia. Tämä näkyy myös Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksessa, jossa käy paljon tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä.

 

Tutkimuksessaan Heikki Hemmilä halusi selvittää, vaikuttaako perinteinen jäsenkorjaus selkävaivoihin todella lääketieteellisesti. Tutuutta etsittiin mm. tekemällä jokaiselle tutkittavalle yli 50 erilaista fysikaalista mittausta ja testiä. Vertailuhoitona olivat fysikaalinen hoito ja selkäjumppa ohjelma.mobilisointia.jpg

 

Tutkimus tulokset perustuivat analyysiin, joka on tehty 114 työikäiselle. Heidän selkäkipunsa oli kestänyt yli seitsemän viikkoa.

 

Potilaat jaettiin eri hoitoryhmiin. Mittauksia suorittava lääkäri ei tiennyt missä hoidossa kukin potilas oli ollut.

 

Selkäkipuiset saivat kuuden viikon aikana käydä arvan määräämässä hoidossa enintään kymmenen kertaa. Seurantamittaukset tehtiin kuuden viikon ja kuuden kuukauden kuluttua. Lomakekysylyllä mitattiin kipuja vielä vuoden päästä.

 

- Selkäkivut olivat niitä tavallisimia, joita kansa yleensäkin sairastaa. Tutkimuksissa varma diahnoosi saatiin vain osalle. Iskias- ja välilevytyräpotilaita oli muutama. Selkänikamien välilevyjen rappeumaa ja selän pikkunivelten nivelrikkoa oli paljon, Heikki Hemmilä toteaa.

 

Hoitotulokset yllättivät tutkijan itsensäkin. Paitsi selkäkivut, myös selän liikkuvuus sekä sivulle että eteenpäin paranivat parhaiten jäsenkorjauksella. Ero voimisteluryhmään oli tilastollisestikin merkittävä.

 

- Vuoden seurannan perusteella näyttäisi siltä, että joka kolmannelle selkäkipuiselle jäsenkorjaus on selvästi tehokkain hoitomuoto. Parhaimmillaan jäsenkorjaksen teho oli silloin kun potilas malttoi jäsenkorjaajan käsittelyn jälkeen liikkua parin päivän ajan erityisen varovasti, välttäen näin nikamien siirtymistä uudellen väärään asentoon.olkap.jpg

 

Jäsenkorjauksen hyvät vaikutukset näyttivät tutukimuksenmukaan vain paranevat ajan mittaan. Samaa ei havaittu fysioterapian tai voimistelun jälkeen.

 

- On mahdollista, että kun nikamat saadaan korjatuksi, selän lihakset alkavat toimia peremmin ja jopa haurastuneut nivelrustokin hiljalleen elpyy, Heikki Hemmilä toteaa.

 

Hemmilä haluaa kuitenkin vielä selvittää jäsenkorjauksen mahdollisia suggestiivisia vaikutuksia. Tutkija on kuitenin valmis uskomaan kaustislaisia jäsenkorjaajia, kun he sanovat, että hoitoon ei oli pakko uskoa, se auttaa muutenkin.polvi.jpg

 

Tutkimuksen aikana Hekki Hemmilä keräsi tietoja myös selkäpotilaiden saamista muista hoidoista kunten kipulääkkeistä, lääkärissäkäynneistä ja laitoshoidoista. Selkäkipujen hoitoon käytettiin keskimäärin 2500 markkaa seranta vuoden aikana.

 

Kipujen lievittymisellä arvioituna jäsenkorjaus näytti tulevan muita hoitoja edullisemmaksi.

selk2.jpg

Kaustislaisessa jäsenkorjauksessa selkänikamia käsitellään pääosin istuma-asennossa kevyesti hieromalla tai teettämällä varsinainen työ potilaalla niin sanotulla perskynkkä menetelmällä. Siinä potilas kumartaa ja ojentaa selkäänsä istuallaan samalla kun parantaja painaa selkänikamista peukakoillaan.

 

Niin kaustislaiset kuin muutkin kansanparantajat ovat pitkälle itseoppineita. Usen keinot on keksitty kun apua on tarvittu eikä sitä ole lääkäreiltä saatu.

 

Tietoa jäsenkorjauksesta hoitomenetelmänä annetaan Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksessa. Heikki Hemmilä opettaa itse mm. anatomiaa ja tautioppia. Kansanparantajat puolestaan kertovat omista nikseistään.

 

Kirjoittanut Riitta Loukkola

Kotilääkäri 4/2000

 

Antti Torsti -  Auttaa kivuissa ja kolotuksissa!

- yleensä jopa yksi hoitokerta riittää - Tervetuloa!

Soita ja varaa aika 0440 968682

tai lähetä viesti