Kalevalainen jäsenkorjaaja Kalle Erkoma pyytää selkäkipuista asiakastaan selinmakuulle hoitopöydälle.
- Sinulla tuo nilkan nyrjähdys on aiheuttanut sen, että lantio on virheellisessä asennossa, Erkoma sanoo heti.
Asiakas kertoo hämmästyneenä, että nilkan nivelsiteet todellakin ovat menneet poikki kaksikymmentä vuotta sitten.
- Tämä on hyvin tyypillinen tapaus. Viattomaltakin vaikuttava nilkan nyrjähdys, nilkka jää vähän väärään asentoon, kantatelaluun asento muuttuu ja sitten kävellään jalka vähän kierossa. Se muuttaa polven asentoa ja lantion asentoa, tulee niin sanottu lyhyempi jalka, Erkoma selvittää.
Erkoman kokemuksen mukaan lähes jokaisella lantio on virheellisessä asennossa. Nilkan nyrjähdyksen lisäksi syitä lantion asennon muuttumiseen on useita, yksi tavallisimmista syistä on väärässä asennossa istuminen.
- Istut miten sattuu niinkuin me kaikki tehdään. Silloin tulee toispuoleista lihaskireyttä vahvoihin selkälihaksiin, mikä lähtee muuttamaan lantion asentoa, Erkoma kertoo.
Oireet ovat moninaiset
Lantion alueelta lihaskireys leviää selän lihaksiin ja ylös hartioihin ja niskaan asti.
- Migreenikin on monesti lähtöisin siitä, että on vuosikaudet kävellyt väärässä asennossa, Erkoma sanoo.
Migreenikin on monesti lähtöisin siitä, että on vuosikaudet kävellyt väärässä asennossa.
Lihaskireydestä aiheutuu hermopuristus. Kipu voi säteillä melkein mihin tahansa. Selkä-, niska- ja hartiaseudun kivut, tenniskyynärpää, polvikivut, vatsan toiminnalliset häiriöt, vesiripuli, sydämen rytmihäiriöt, astmaoireet, miehillä eturauhasvaivat, naisilla kuukautisten poisjäänti tai kivuliaat kuukautiset ja lapsettomuus ovat osa pitkää listaa, joihin hoidolla voidaan vaikuttaa.
- Sen jälkeen kun minun hoidettavistani kymmenen naista oli tullut raskaaksi, lakkasin laskemasta, Erkoma hymyilee. Lapsettomuuden taustalla voi olla virheasennosta johtuva hermotushäiriö.
Erkoma painottaa, että oireiden syy pitää aina tutkia, mutta virheasennot voivat useasti olla vaivan taustalla.
Mobilisoidaan, ei niksauteta
Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ei hoideta oiretta, vaan etsitään kivun syy ja lähde. Ihminen nähdään kokonaisuutena, ja hoidossakin käydään läpi koko vartalo.
- Monesti ei hoideta ollenkaan sieltä, missä kipu tuntuu, Erkoma toteaa ja hoitaa potilaan jalkapohjan kireitä lihaksia.
Paljon auttaa, kun istuu oikein. Ja sitten kun asento on kunnossa, liike on lääke.
Jäsenkorjaaja korjaa virheasennot lempeästi mobilisoimalla eli vapauttamalla lihaskireyksiä venyttämällä lihaksia niiden liikeratojen mukaisesti. Hoito kohdistuu myös niveliin ja kudoksiin. Kun kireys saadaan pois, saatetaan myös aineenvaihdunta verenkierto, kudosnestekierto ja hermotoiminta luonnolliseen tilaansa.
Niksauttelu ei kuulu hoitoon.
- Oppi-isäni Olavi Mäkelä on opettanut meitä, että hän ei ole tehnyt yhteenkään ihmiseen lujuuslaskentaa, joten siksi niksauttelua ei tehdä.
Miten hoidetut vaivat saadaan pysymään jatkossa pois?
- Paljon auttaa, kun istuu oikein. Ja sitten kun asento on kunnossa, liike on lääke. Minä olen pitänyt oman selkäni kunnossa kävelemällä, Erkoma neuvoo.
Hoidon jälkeen oma keho alkaa parantaa itse itseään.
Kalevalaista jäsenkorjausta on tutkittu Kuopion yliopistossa vuosina 2003-2005. Verrokkiryhmänä olivat klassinen hieronta ja fysioterapian liikehoito. Tutkimuksessa todettiin kalevalaisen jäsenkorjauksen olevan tutkituista hoidosta tehokkain.