Share |

kotilääkäri 4/2005

 

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska ”Terveelliset elintavat kunniaan. Luontaishoidoista voisi nostaa esiin kalevalaisen jäsenkorjauksen, joka on noteerattu myös lääketieteen alan kansainvälisissä julkaisuissa.”

 

Oletteko itse käyttänyt joitakin luontaishoitoja?

 

Jos saunominen lasketaan mukaan, niin harvase päivä.

Mikä on luontaishoitojen suosion salaisuus?

Terveys ja elämänlaatu kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän ja jos iän mukana tuleviin kroonisiin vaivoihin ei aina löydy ns. lääketieteellistä parantavaa hoitoa, ihmiset tietenkin kokeilevat monenlaista muutakin. Luontaishoito saattaa tuntua mukavalta, vaikkei kysymyksessä olisikaan varsinainen tietty parantava vaikutus. Tämä on sinänsä myönteistä. Valitettavaa on se, että aika ajoin hoitoihin saattaa liittyä vaarallisia tuotteita tai harhaanjohtavaa mainontaa ja markkinointia.

Tarjoavatko ko. hoidot koululääketieteelle vaihtoehtoja?

Minusta kysymys on ennen muuta täydentävistä hoidoista. Ne eivät edusta lääketiedettä, vaan luovat erilaisia hyvän olon tuntemuksia. Esimerkiksi Kaustisen kansanlääkintäkeskuksessa koululääketiede ja kansanlääkintä täydentävät hyvin toisiaan, myös kustannusmielessä. Silti kansanlääkinnässäkin pitää tuntea omat rajat ja rajoitukset.

Mikä on luontaishoitajan vastuu?

Juridinen vastuu määräytyy tietenkin lainsäädännön perusteella, eihän toiselle ihmiselle saa tuottaa vahinkoa. Toiminnan tapahtuessa maksua vastaan vastuu hoidon tasosta on kova. Hoitajahan voi olla myös kovin sokea omien toimiensa mahdollisten haittavaikutusten suhteen.

Esiintyykö luontaishoitojen alueella häikäilemätöntä rahastusta?

Ei liene kovin suuri ongelma, jos suhteellisen terveet kokeilevat ennaltaehkäisevässä mielessä erilaisia hoitoja ja panevat rahojaan myös humpuukiin. Paljon vakavampaa on, jos sairaat ihmiset epätoivoissaan tarttuvat arvottomia hoitoja ylistäviin markkinointiväittämiin. Esimerkiksi syöpähoitojen alueella esiintyy tämänkaltaista toimintaa, kun potilaalla on kova hätä ja hän on valmis uhraamaan suuriakin summia täysin tehottomaan, räväkästi mainostettuun hoitoon, jonka tuloksena parhaimmillaan on vain viikon tai kuukauden apu.

Mihin suuntaan haluaisitte kehittää luontaishoitoja?

Kaipaisin ennen kaikkea yhteistyötä virallisen lääketieteen ja luontaishoitojen välille. Etenkin kroonisiin pitkäaikaisiin vaivoihin voivat hyvät luontaishoidot tuoda huokeaa ja miellyttävää apua. Mukaan yhteistyöhön kaivattaisiin myös ravitsemusasiantuntijoita.  

Missä tilanteessa luontaishoidosta voi olla hyötyä?

Terveyden edistämisessä, tautien ehkäisyssä ja monien vaivojen hoidossa oikeista luontaishoidoista voi olla lääketiedettä tukevaa apua. Monet tällaiset lisäävät hyvinvointia. Varsinkin, kun niistä ei ainakaan liiemmin voi olla haittaakaan. Tämä on sinänsä hyvin positiivista.

 

Kirjoittanut Timo Elo

 

Antti Torsti -  Auttaa kivuissa ja kolotuksissa!

- yleensä jopa yksi hoitokerta riittää - Tervetuloa!

Soita ja varaa aika 0440 968682

tai lähetä viesti