Share |

Pieksämäkilehti sysky 2011

Vanhojen kansanparannusperinteiden jäljillä

 
Yllättävän usein käy niin, että ulkomailta tulleita asioita pidetään hienompina ja parempina kuin omaan kulttuuriin pohjautuvia.
Vaihtoehtoisista hoitomuodoistakin ihmiset tuntevat parhaiten Kaukoidästä peräisin olevan akupunktion kun taas suomalainen jäsenkorjausperinne on monin verroin tuntemattomampi.
Antti Torsti on ammatiltaan kalevalainen jäsenkorjaaja. Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu nimensä mukaisesti vanhoihin kansanparannusperinteisiin, joita  on kuvattu muun muassa Kalevalassa.
Hoitomuoto perustuu ihmisen koko tukirakenteen tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Usein syy on lantion virheasennossa, mikä voi aiheuttaa oireita purentaan asti. Mobilisaatiokäsittely tarkoittaa sitä, että asiakas osallistuu hoitoon liikkumalla. Manipulaatiossa ihminen taas on paikallaan ja jäsentä manipuloidaan.
– Yleensä ihmiset tulevat hoitoon tuki- ja liikuntaelinten vaivojen vuoksi. Usein käy kylläkin niin, että sisäelimetkin saattavat saada apua, Torsti kertoo.
Pohjanmaa on ollut vuosisatojen ajan kalevalaisen jäsenkorjauksen vahvinta aluetta. Seudulla on ollut parantajasukuja, joissa taidot ovat siirtyneet sukupolvelta toiselta.

Torsti opiskeli kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi kansanlääkintäseuran koulutuksessa.


Hän on toiminut alalla pari vuotta, mutta kiinnostus vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, joogaan ja meditaatioon syttyi jo pari vuosikymmentä sitten.
– Oli vuosi 1990 kun kuuden kuukauden ikäinen tyttäreni kuoli. Se oli sellainen kriisi, joka käänsi maailmankuvan 180 astetta ympäri. Olin tuolloin ATK-alalla jonkinlaisessa "herrahississä" ja tuplasin palkkani vuosittain, mutta tyttären menetyksen jälkeen aloin ajatella asioista vähän toisella tavalla.
Kriisiä läpi käydessään Torsti kävi kuuluisan astrologi Raija Tilanderin vastaanotolla. Tästä käynnistä tulikin Torstille eräänlainen uuden elämän lähtölaukaus.
– Se oli pysäyttävä kokemus. Täysin tuntematon ihminen kertoi tunnin aikana minusta suunnilleen kaiken historiasta tähän päivään ja tulevaisuuteenkin. Silloin päätin, että lähden selvittämään mitkä lait täällä oikein ovat voimassa.
 
Viimeisen viidentoista vuoden aikana Torsti on opiskellut kyseisiä asioita tiiviisti ja tavannut monenlaista ihmistä ja henkisen opin antajaa.
– Valitsin kalevalaisen jäsenkorjauksen, koska se on tarpeeksi lähellä koululääketiedettä. Siinä pystyn jakamaan kaikkea oppimiani asioita tavalla, joka ei aiheuta vastareaktioita.
Kalevalaista jäsenkorjausta on tutkittu Kuopion yliopistossa. Torstin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä pitkä aika, ennen kuin ala voisi saada koululääketieteen hyväksynnän.
– Lääketeollisuuden ahneuden pitää törmätä jollain tavalla seinään ennen kuin tällaiset rakkaudelliset hoitomuodot voivat saada sijaa. En hyökkää tällä lääkäreitä vastaan, vaan yritän puhua ihmisten kokonaisvaltaisen terveyden puolesta.
Antti Torsti tekee kalevalaista jäsenkorjausta joka toinen viikko Lääkäriasema Syke-Palvelussa. Muina aikoina hän pitää vastaanottoa Helsingissä.