Share |

Asiaa selästä

Selän rakenne ja toiminta

Selän rakenteen tunteminen auttaa ymmärtämään, että järkevästi liikkumalla voi suojata selkää ja pitää selkäkipua loitolla. Terve selkä on kehon tukiranka. Selän kaaret, vartalon ja raajojen lihakset, luiset nikamat ja niiden välillä oleva tyynymäiset välilevyt pitävät vartalon tasapainossa, sallivat sen liikkua ja taipua.

Selän normaalit kaarevuudet

Selkärangassa on kolme luonnollista kaarta, jotka muodostavat tasapainoisen S-muotoisen ryhdin. Ne mukautuvat liikkeisiin, kuormitukseen ja suojaavat selkää vammoilta. Paino ja kuormitus jakautuvat kauttaaltaan selän eri osille lannerangan alaosan kuormittuessa kuitenkin eniten, koska se kantaa kehon painon ja liikkuu eniten.

Nikamat ja niiden järjestäytyminen

Ihmisen selkä koostuu pienistä luista, jotka ovat nimeltään nikamia. Ne ovat järjestäytyneet päällekkäin selkärangaksi. Nikaman ylä- ja alapuolella on välilevy. Nikamat kiinnittyvät toisiinsa nivelsiteillä ja lihaksilla sekä jänteillä. Selkärangan S-muotoinen ryhti sallii selän hyvän liikkumisen, joustavuuden ja suojaa nikamia, välilevyjä ja muita kudoksia vaurioitumiselta.
Nikaman sisällä olevista onteloista muodostuu pitkä selkäydinkanava. Selkäydin kulkee aivoista lähtien kanavan läpi. Hermot lähtevät selkäytimestä viereisten nikamien välisistä aukoista.

Nikamavälilevyt iskunvaimentimina

Välilevyt ovat tyynyjä, jotka erottavat nikamat toisistaan ja vaimentavat liikkuessa selkään kohdistuvia kuormituksia. Jokaisessa välilevyssä on hyytelömäinen keskusosa ja sen ulkopuolella kiinteä säiemäinen rengas, jossa on kipuhermojen päätteitä. Hyytelömäinen keskusosa sallii nikamien liikkeen eri suuntiin antaen selälle joustavuutta taipua ja liikkua. Riippuen siitä, miten ja kuinka paljon liikut, välilevyjen koko, muoto ja joustavuus muuttuvat päivän mittaan.
Nukkuessa välilevyt täyttyvät nesteellä. Aamulla herätessä säiemäinen rengas joustaa huonommin kuin päivällä. Äkilliset liikkeet voivat aamulla herkemmin venähdyttää välilevyjä.
Päivän mittaan liikkumisen seurauksena välilevyn neste puristuu ulos ja sisään raviten välilevyä. Välilevy painuu päivällä hieman kasaan.

Vahvat lihakset

Vahvat ja joustavat lihakset auttavat säilyttämään selän normaalin ryhdin ja tukevat nikamien ja välilevyjen muodostamaa rankaa. Jos on vahvat selkä-, vatsa-, pakara- ja reisilihakset, ne kykenevät tekemään hyvin työtä ja ottamaan vastaan selkään kohdistuvaa rasitusta.

lähde: http://www.selkaliitto.fi/selanrakennejatoiminta/88