Share |

HS 15.5.2006


Kalevalainen jäsenkorjaus pärjäsi vertailussa.tarkastelua.jpgKalevalainen jäsenkorjaus on monesti tehokkaampi ja edullisempi hoitomuoto kuin tavanomainen fysioterapia, kertoo Kuopion yliopistossa valmistunut tutkimus.

Jäsenkorjaus tarkoittaa käsin parantamista. Hoidon aikana parantaja "kuuntelee" käsin ja tulee käsitelleeksi merkittävän osan kiinalaisen perinteisen lääketieteen akupunktiopisteistä.

Tutkimuksen hoito-ohjelmaan osallistui 118 alaselkäkivuista kärsivää. Heidät jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai perinteisiä hoitoja ja verrokkiryhmä fysioterapiaa.
Hoitojen tehoa arvioitiin kolmen vuoden aikana muun muassa kipujanan avulla ja erilaisin toiminta- ja liikkuvuustestein. polvi.jpg

Perinteisten hoitojen ryhmään kuuluneet kokivat saaneensa selkä-, niska-, hartia- ja olkapäävaivoihinsa hieman enemmän helpotusta kuin fysioterapiaryhmät. Perinteisen hoidon ansioista tutkittavat saattoivat myös vähentää särkylääkkeiden syöntiä ja olivat vähemmän pois töistä.

Fysioterapiaa saaneiden alaselän mittausarvot ja selän symmetrisyys olivat kuitenkin paremmat kuin kalevalaisessa ryhmässä olleilla.

"Sen selittää lisääntynyt liikunta ja säännöllinen venyttelyohjelma, kun asiakkaat jatkoivat niitä myös hoitosarjan jälkeen", projektiitutkija Nina Zaproudina Kuopion yliopiston fysiologian laitokselta toteaa. selk2.jpg

Tutkimuksessa arvioitiin myös hoitajien vuorovaikutustaitoja. Jäsenkorjaajat pärjäsivät tässäkin vertailussa fysioterapautteja paremmin. Lähtötilanteessa ryhmien välillä ei ollut tilastollisesti merkittäviä eroja iän, koulutustason tai kivun voimakkuuden tai toimintakyvyn osalta.

Puolet suomalaisista turvautuu joskus jäsenkorjaushoitoihin, muistuttaa tutkimuksen vetäjiin kuuluva Kuopion yliopiston emeritusprofessori Osmo Hänninen. Sen takia olisi tärkeää, että terveydenhoitohenkilökunta perehdytettäisiin näihinkin hoitotapoihin.    (Timo Rautava, HS)

 

 

Antti Torsti -  Auttaa kivuissa ja kolotuksissa!

- yleensä jopa yksi hoitokerta riittää - Tervetuloa!

Soita ja varaa aika 0440 968682

tai lähetä viesti